Szent Flórián szobor megújulása

Az Isztiméri Római Katolikus templom előtt álló Szent Flórián szobor magánszemélyek adományaiból és részben állami támogatást is igénybe véve 2015-2016-ban lett felújítva. A projektet leginkább a falu szülötte, Dr. Schandl Károly viselte szívén. Kitartó szervező munkájának köszönhetően egyre több támogató állt mellé. Munkájuk gyümölcseként a XIX. század végi, a falu jelentős részét sújtó rettenetes tűzvész emlékműve újból a régi fényében látható. Az Önkormányzat által szervezett ünnepségen több más felszólaló mellett Dr. Schandl Károly személyes hangú beszédében utalt a felújítási szándékhoz vezető érzelmi motivációkra. A tűzoltók napjához igazodó 2016. május 5-i ünnepségen Mórocz Tamás plébános megáldotta az emlékművet, majd az ünnepség L. Simon László államtitkár, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Dr. Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök részvételével a templomban folytatódott.

A település 1884 tavaszán emelt szobrot annak emlékére, hogy egy tűzvészben 68 ház pusztult el Isztiméren - emlékezett meg a szobor múltjáról Nemes János, az Egyesület tűzoltóparancsnoka.

A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára felidézte Szent Flórián alakját, nemcsak katonai hősiességét, hanem hitének erejét is méltatva:: "A IV. században élt egy katona a Római Birodalomban, aki mély meggyőződésből úgy dönt, hogy keresztény lesz. Ez az ember kiállt a hite és a meggyőződése mellett az élete árán is. Talán nem véletlen, hogy a tűzoltók Szent Flóriánt választották védőszentjükké, hiszen a tűzoltók azok, akik mérhetetlen hittel és lelki erővel képesek másokért küzdeni" - emelte ki L. Simon László.

A műemlékként nyilvántartott alkotást most pályázati forrásból Kocsis Balázs restaurátorművész állította helyre. A Miniszterelnökség államtitkára beszédében az önkéntes tűzoltók elhivatott munkájára is kitért: "Annak idején, amikor felállították ezt a szobrot, civil szándék, civil akarat volt mögötte. Azt gondolom, bátran kijelenthetjük, hogy valódi öntevékeny civil munkát a XIX. század közepétől csak az önkéntes tűzoltó egyletek végezték." Avatóbeszédének zárásaként L. Simon László bejelentette, hogy Isztimér ismét sikeresen pályázott, amelynek köszönhetően 1,3 millió forintos támogatást kap az az egyházközség az orgona felújításához.


 

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Schandl Károly is.

Tisztelt ünneplő Isztimériek, kedves Vendégeink!

"Aki a múltat nem becsüli, a jövőt nem érdemli." Másképpen szólva, akinek múltja nincs jövője sincs.

Amikor elhatároztuk az őseink egy tragédiájának emléket állító Szent Flórián szobor felújítását, elődeink iránti tiszteletünket is ki akartuk fejezni. Fejet hajtunk azok előtt, akik csaknem 300 évvel ezelőtt, a török kiűzése után a birtokos Zichy család hívására jöttek német területről. Termővé tették az akkor elvadult tájat, megküzdöttek minden talpalatnyi földért. Dacoltak elemi csapásokkal, éhínséggel, járványokkal és tűzvésszel.Legendás szorgalmukkal, munkabírásukkal mindig újra és újra felálltak.Már- már hősies küzdelmük eredményeként olyan virágzó települést hoztak létre, melynek Zichy István gróf kérésére I. Ferenc király 1792-ben mezővárosi címet adományozott.

A községünk címerében látható tölgyfa számomra nem csak vidékünk egyik őshonos fája, hanem méltón kifejezi azt a rendíthetetlen helytállást, azt az elpusztíthatatlan élni akarást, ami nélkül ma nem állnánk itt.

A német ajkú lakosság 1947-ig, a legnagyobb történelmi katasztrófáját jelentő kitelepítésekig megőrizte német nyelvét,szokásait, kultúráját és katolikus vallását, de szívében magyarrá vált.

Engedjék meg, hogy ennek igazolására két személyes élményemet osszam meg Önökkel. Itt jártam iskolába és az 1848-as szabadságharcról tanultunk.

Mikor erről beszéltünk Angeli nagyapámmal, elmondta az ő nagyszüleitől hallott történetet.

Az átvonuló császári csapatok parancsnoka azt kérte a helyi közösség vezetőitől - hivatkozva németségükre - hogy igás állataikkal, szállító eszközeikkel önként szolgálják ki a katonaság igényeit. Az elöljáróság ezt megtagadta! Kijelentették, hogy a falu lakossága a magyarsághoz hű és csak az erőszaknak engedelmeskedtek.

A másik példa XX. századi.A 30-s években felemelkedő hitleri Németország sikerei és propagandája sok fiatalt megszédített.Édesapám is azzal állt elő Schandl nagyapámnak, hogy be akar lépni a Volksbund (Magyarországi Németek Népi Szövetsége) ifjúsági szervezetébe." Magyarország a mi hazánk és mi a hazánkhoz vagyunk hűségesek" - mondta a nagyapám és megtiltotta a fiának, hogy csatlakozzon a szervezethez.

Hiszem azt, hogy valamit megéreztek ezek a parasztemberek abból, amit Ady Endre így fejezett ki: ..."Be szép ilyen végzetes néppel ugyanannak tudni magunkat".

 

Kedves Jelenlévők!

Befejezésül szeretném őszinte köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik az emlékmű felújításának gondolata mellé álltak.

Köszönöm Fiedler Albertné volt polgármesternek, Rostaházi Judit alpolgármesternek és Balázsik Zsófiának a pályázat elkészítésében végzett önzetlen munkáját.Köszönetemet fejezem ki a Nemzeti Kulturális Alapnak a támogatás megítéléséért.Külön köszönet illeti Kocsis Balázs szobrászművészt, aki nagy szakmai hozzáértéssel és művészi igényességgel végezte munkáját.

Köszönöm! Isztimér, 2016. május

 

 

Fotók: Csákvári Zsigmond

Forrás: https://kultura.hu/szent-florian-megujulasa/

Forrás: https://www.fejer.hu/szent-florian-szobrot-avattak-isztimeren

 

Kapcsolódó cikkek