10 éves a Taliga Néptáncegyüttes

Idén ünnepeljük tíz éves évfordulónkat a Taliga csoportunkkal! Nagy utat tettünk meg idáig, ami a gyerekek, az ő szüleik, és a biztos önkormányzati háttér nélkül nem valósulhatott volna meg!

Ebben az aprócska faluban önmagában büszkeség, hogy ennyi ideig együtt marad a társaság, és folyamatosan új tagok is csatlakoznak. 10 évvel ezelőtt az akkor még működő általános iskola vezetése, Kovácsné Nagy Márta hívott minket a faluba, hogy tanítsunk néptáncot a gyerekeknek. Célja az volt, hogy itt Isztiméren is meghonosodjon a magyar kultúra ápolása, már az iskolában. Azonban az élet úgy hozta, hogy két év múlva az intézmény bezárta kapuját. Eddigre azonban már egy olyan csoport volt a kezünk között, akik tovább szerettek volna táncolni, hiszen a közösség csodálatos volt. Az akkori faluvezetés egy percig sem gondolkodott, és átvette az együttes finanszírozását. Így önállósultunk, ami óriási felelősség volt huszonévesen Kingának és nekem.  Fiedler Albertné Aranka polgármesterasszony minden kérésünket leste, mikor mire van szüksége a csoportnak. Biztosították a kultúrházat számunkra próbahelyszínnek. A polgármesterváltás sem akasztotta meg munkánkat. Orbán Tibor Nesztor változatlanul teljes mellszélességgel támogatja a Taliga Néptáncegyüttest. Az önkormányzat jóvoltából minden évben bővíthettük a ruhatárunkat. Már láttunk néhány falusi néptánccsoportot az életünkben. Erre a ruhatárra is büszke lehet Isztimér, hiszen keveseknek adatik meg mindez! Staudinger Istvánné - Aranka néni- és Réginé Julika varrónőink segítsége is óriási. Mindig az utolsó pillanatban szólunk nekik, hogy mit kellene megvarrni. Kérdés nélkül nekiülnek, és a határidő előtt kiadják a munkát. Pedig soha nem kérünk egyszerű dolgokat tőlük. Köszönjük nekik is az elmúlt tíz éves teljesítményüket!

Innentől kezdve már csak dolgozni kellett. Sokat! Manapság nagyon nehéz elérni a gyerekeknél, hogy a kényelmes számítógépes fotelekből, jöjjenek el izzadni egy próbaterembe. Felépítettük egy koncepciót, amit vázoltunk a táncosokkal, és ők végig kiálltak mellette, mellettünk. A legnagyobb köszönet emiatt Nekik jár!

Tervünk az volt, hogy egy családias közösséget hozunk létre, ahová szívesen megy mindenki. Nem csak táncos, hanem tanár is. Ha ez megvan, akkor a munka javarészt már el is végeztük. Utána már csak a csárdást kell megtanulni, és kész is a néptáncegyüttes. Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne… Az elmúlt években a szülők áldozatos munkája nélkül a fentiekben leírtak semmit sem értek volna! Ha kellett szállították a gyerekeket, saját költségen a világ végére is. Ha szóltunk, akkor segítettek az anyukák a fellépések előtt öltöztetni a gyerekeket, hajat fonni. Megszervezték, hogy vödör vízzel, népviseletben mehessünk locsolni tavasszal, hogy minden évben a fagyos téli napokon betlehemes játékkal járjuk a portáikat.

Egyszóval folyamatosan érezzük a hátunk mögött azt az ÖSSZEFOGÁST, ami egy IGAZI KÖZÖSSÉG ismérve. Ezt kell észrevenni mindenkinek. A sok rossz között rengeteg jó dolog is történik a faluban, a közösséggel. Ebből kell kiindulni, és folytatni, amíg a lábunk bírja! Mi szeretnénk további tíz-húsz évet, vagy többet is itt lenni az Isztimériek között, mert egy új családra leltünk!

 

Köszönjük Mindenkinek az elmúlt tíz évet!

Áldott karácsonyt kívánunk! Kinga és Feri