Faluszépítés 2021.07.28

2021.07.28-án ismét faluszépítő kezdeményezés megvalósítása történt a környezetünkben. A Guttamásit Isztimérrel összekötő út környezete, (amely az elmúlt évben készült el) karbantartást igényelt. Mi, akik nap mint nap nagy örömmel és megelégedéssel használjuk a megújult utunkat szinte már hozzá is szoktunk milyen kényelmesen és rázkódásmentesen indulhatunk utunkra és érkezhetünk otthonunkba. Szinte észre sem vettük azt a flórát, amely az esővíz elvezető árok és a gazdák által művelt területek, az utat övező villanypásztor alatt sarjadt és növekedett derékig érő gazzá.

Viszont vannak olyan ritkán hazalátogató Isztimérről elszármazott lokálpatrióták, akik még emlékeznek a gebinbe adott árokpartra, amelyet sorsoltak a gazdák között.  Az első kritika, amely ötletté, majd tetté alakult: a már évtizedek óta Magyaralmáson élő Rézman Lászlóban, (akit mi csak  "Gyapinak" ismerünk a régmúlt göndör hajkoronája miatt) fogalmazódott meg. Elmondta, hogy őt zavarja, hogy a két megszépülő településrész között gyakran látni eldobott szemetet és bár a vízelvezető árkot a Közútkezelő rendszeresen nyírja és karbantartja az árok és a művelt szántóföldi kultúra között burjánzik a gaz. Egy beszélgetés alkalmával gondolatait a faluban élő tűzoltó és polgárőr egyesület tagjainak mondta el. A tűzoltók és polgárőrök (több esetben ugyanazokról a személyekről beszélünk) minden évben szedik a szemetet az árokból is. Ha nem dobálják ki a szemetet az autókból, akkor "sajnos" munka nélkül maradnának. Az ötleten felbuzdulva fűnyírási és szemétszedési akciót szerveztek szerda délutánra. A kezdeményezéshez csatlakozott a falu polgármestere, (aki az egyesület tagja, 40 órás tanfolyamot végzett tűzoltó és több éve lelkes polgárőr) a már emlegetett Gyapi és még a Krausz család több tagja is. A legidősebb önkéntes faluszépítő: Krausz Károly 84 éves, mindig tettre kész tagja. Karcsi bácsi mindig is a közösség motorja (lásd kitelepítési emlékmű és számtalan kezdeményezés, amely a közösségünket építette), tegnap önkéntes polgárőrként kísérte az egyesület Opeljével az árokparton a forgalom zavartalan folyása mellett kaszáló tűzoltókat. Amikor megszomjaztunk, azonnal ott termett egy palack ásványvízzel és néhány keresetlen jó szóval. A legfiatalabb a fűkaszás, a 12 éves Nemes Mihály isztiméri tanuló, aki az egyesület Honvédelmi, Rendvédelmi és Katasztrófavédelmi Szakkörének tagja. Meg kell említeni a kiskocsival a kaszáláson kívül a szemetet is összeszedő Krausz Geraldot, aki édesapjához hasonlóan (vajon kire ütött ez a gyerek?) szintén fontos közösségformáló személy a településünkön. Gondoljunk csak az általa megálmodott és megszervezett Kajszibarack Fesztiválra. Ja, és ne felejtsük ki a "Mókuspisit" sem, amely aranyérmet érdemelt ki a borversennyel együtt a múlt pénteken megrendezett pálinka mustrán.

A szabadidejét áldozta továbbá: Gömbös Péter, Pacskó Norbert, Krausz Balázs, Krausz Zoltán, Rézman László és e sorokat jegyző Nemes János is. Czuth Attila tagunk a fűkaszák felkészítésében, helyszínre szállításában, illetve az összeszedett szemét elvitelében vette ki a részét a közös munkából. A feladat végeztével a polgármester: Gömbösné Rostaházi Judit és a helyi érték bizottság tagja Kohut Krisztina házi készítésű hamburgerrel lepte meg a kaszásokat. Az este vidám piknikkel fejeződött be, amelyhez a sört sokadszorra is Sipos Péter a Fehér Ablak cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője ajánlotta fel.

Az ilyen ötletekből származó összefogásból épül a közösségünk és szépül meg a falunk. Ez az írás csak egy kiragadott momentum. Rendkívül sok apró és kevésbé apró mozzanat teszi teljessé mindennapjainkat. Gondoljunk az önzetlenül felajánlott adományokra (itt hosszú a sor: a toronyórától a hagymáig sok minden színesíti a palettát), önkéntes segítségre (Winkelmann Janinak köszönjük a rekord gyorsan elkészült kosarakat, mert kosárfonó is van a falunkban!, aki a Szeges Karcsi bácsitól tanulta a mesterséget és szerencsére űzi is azt, ha ideje engedi) és felsorolni sem tudom azok sorát (ne haragudjatok akiket nem említettem, de kevés a hely!) akik segítenek önzetlenül nap mint nap.

De ki kell emelnem egy személyt, aki nem a falunk szülötte és nem is lakik itt. Ha jól tudom nem is tervezi, hogy közénk költözik. De már egyre több történetet tudunk mesélni amikor ez az "idegen" önzetlenül segített. Ezúton is mondunk köszönetet a kistérség Országgyűlési Képviselőjének (bár nekünk csak Gábor vagy Gaspi ): Törő Gábornak a megkülönböztetett figyelemért, amellyel kicsiny, de annál lelkesebb falunk fejlődése felé fordul. Ja, és ha jön mindig hoz valamit: hol egy utat, hol egy játszóteret vagy egy ...., de ne szaladjunk a dolgok elébe. Aki szombaton ellátogat a focipályára, az megtudja. Különben is, aki kíváncsi, az hamar megöregszik!

Nemes János